Eg med oksetunge.

Her har jeg undersøgt en meget gammel stilkeg der har en diameter på over 150 cm og en højde på kun 13,5 m. Egen er inficeret med oksetunge, Fistulina hepatica, og svampen haft frugtlegemer de seneste 15 år.

Oksetunge er en meget langsomt arbejdende svamp, der samtidig har en forkærlighed for garvestofferne inde i kerneveddets celler. Så længe den nedbryder garvestofferne, ændrer den ikke på cellevæggens struktur og dermed veddets styrke, men giver kerneveddet en karakteristisk rød-brun farve.

Det menes, at oksetungens nedbrydning af garvestofferne er medvirkende til, at andre svampe får lettere ved at kolonisere træet – derfor bør man undersøge om der skulle være andre, mere aggressive nedbrydere til stede.

Efterhånden som tiden går vil svampen dog danne brunmuld, med styrketab som følge.

Træet er målt i en højde af 100 cm, da oksetunge normalt befinder sig i kerneveddet fra stammebasis og opad. Tomogrammer og fotos af træet kan ses i galleriet ovre til højre. Tomogrammerne viser, at der på nuværende tidspunkt er sket en vis nedbrydning i midten af træet, men dels er der stadig over 80% af træets styrke tilbage og dels er lever oksetunge ikke i rødderne. Sammenholdt med træets lave højde og dets tykkelse, udgør svampeangrebet således ikke nogen risiko de næste mange år.

 

 

Akustisk og elektrisk tomografi på træer

 

Rådgivning v. forstkandidat og civilingeniør Lars Rosenmeier

Klik nedenfor for at se billeder af træet samt resultater af målingerne.

 

 

 

Lars Rosenmeier, forstkandidat & civilingeniør

Flower & Forest, Krogvej 6, Troense, 5700 Svendborg

lars@flowerandforest.dk    tlf. +45 40453365