Gammel stilkeg med angreb af svovlporesvamp

Egen ved stisystemet langs Mølleåen er angrebet af svovlporesvamp, og jeg har målt den lidt under frugtlegemerne, der hvor stammen havde den mindste omkreds. Træet er kun godt 15 m højt, men er 146 cm tykt i den højde hvor der er målt.

Egen er inficeret med svovlporesvamp, Laetipurus sulphureus, der er brunmulddannende svamp som lever i stammen på træer. Ligesom oksetunge er svovlporesvamp blandt de svampe, der nedbryder træet relativt langsomt, men da brunmuld giver det største styrketab, bør man holde øje med træer angrebet af denne svamp.

I dette tilfælde kræves ekstra opmærksomhed, da råddet er asymmetrisk fordelt i stammens tværsnit:  Den nuværende placering svarer faktisk til at træets stamme havde en åbning på ca. 60 cm mellem målepunkt 8. og 10. Afhængig af vindretning svarer det til et styrketab på op mod 50 % i forhold til hvis råddet havde været placeret i midten af stammen og stammens omkreds havde været ubrudt.

Da omkring en 75% af tværsnittet ikke er nedbrudt, har træet dog rigeligt med styrke til at holde sig oprejst mange år fremover, indtil råddet med tiden bliver mere udbredt.

Man bør dog overveje om der skal ske en forsigtig beskæring af kronen for at sikre den en bedre symmetri: En asymmetrisk krone giver en torsionspåvirkning af stammen når det blæser og stammen har meget mindre modstand mod torsion end ved direkte påvirkning, hvor den blot skal bøje af for vinden.

 

Akustisk og elektrisk tomografi på træer

 

Rådgivning v. forstkandidat og civilingeniør Lars Rosenmeier

Klik nedenfor for at se billeder af træet samt resultater af målingerne.

 

 

 

Lars Rosenmeier, forstkandidat & civilingeniør

Flower & Forest, Krogvej 6, Troense, 5700 Svendborg

lars@flowerandforest.dk    tlf. +45 40453365